קרן השתלמות
אפיק ההשקעה מהמוכרים והמבוקשים בישראל הוא קרן ההשתלמות אך לצערנו לא כל אחד מאיתנו יכול לפתוח קרן השתלמות. בהמשך תקבלו הסבר מפורט מי זכאי לקרן השתלמות ומי לא והאם זו חובה חוקית לפתוח קרן השתלמות. אבל לפני שאנחנו מגיעים לכל זה, חשוב להבין כי שקרן ההשתלמות היא מוצר שהמדינה מאוד מעודדת לפתוח. קרן ההשתלמות היא מוצר חסכון לטווח בינוני הטוב ביותר שקיים כיום בסל האלטרנטיבות הקיימות. אבל בשונה מהרבה חסכונות אחרים היא אינה נזילה בכל רגע ולא תמיד תוכלו להשתמש בה
אז מהי קרן השתלמות?
קרן ההשתלמות התחילה את דרכה כמוצר חסכון לשכירים שנועד לצורך מימון השתלמויות והכשרות מקצועיות. עם השנים הפך מוצר חסכון זה לאפיק השקעה מבוקש וזאת בזכות ההטבות הגלומות בו הן לקהל העצמאיים והן לקהל השכירים.
הקרן היא מוצר חסכון אשר ממועד תחילת החסכון הוא אינו נזיל למשך 6 שנותיו הראשונות. מגבלה זו הופכת אותו ממוצר חסכון קצר טווח למוצר חסכון לטווח בינוני וזה מה שמבדיל אותו ממוצרי החסכון לגיל פרישה המהווים מוצרי חסכון ארוכי טווח. כפי שאמרנו בתחילה, קרן ההשתלמות היא מוצר שהמדינה מעודדת להקים במטרה לעודד התפתחות אישית של המשק והשקעה בהשכלה ומצד שני לעודד הגדלת החסכונות של הציבור. את מהלך זה עושה המדינה ע"י פטור ממס רווחי הון על הפקדות עד התקרה (לא על הפקדה בכל סכום! אלא על הפקדות עד התקרה בלבד!) והטבות מס נוספות במועד ההפקדה הן לעצמאיים והן לשכירים.
נכון, היא נועדה להשתלמות, אך לא רק! כי אם בתום ששת השנים הראשונות, הכסף יהיה נזיל וזמין עבורכם למשיכה עבור כל מה שחשקה בו נפשכם , בין אם מדובר בנסיעה לחו"ל , שדרוג המטבח שתמיד רציתם או אפילו החלפת הרכב לsuv. שימו לב, כי עבור עובדי ההוראה המצב שונה לגמרי, אם אתם עובדי הוראה אתם מוזמנים לקרוא על קרן ההשתלמות לעובדי ההוראה כאן
למי היא מתאימה ולמי לא
קרן ההשתלמות לא מתאימה לכל אחד ולצערנו הרב לא כל אחד זכאי לפתוח כזו. פתיחת קרן ההשתלמות וההפקדות אליה צריכות להיעשות ע"י המעסיק, אז אם אתם שכירים, המעסיק הוא זה שיפקיד לכם לקופה, ואם אתם עצמאיים אתם אלו שתפקידו עבור עצמכם, אך מי שאינו שכיר ואינו עצמאי, אינו רשאי לפתוח קרן השתלמות. על מנת להבין איך זה עובד פיצלנו את ההסבר לשכירים ולעצמאיים-
- קרן השתלמות במעמד שכיר- מדובר במוצר חסכון אותו פותח המעסיק לעובד כהטבה לעובד. במצב בו החליט המעסיק לתת לעובד הטבה זו, יפקיד המעסיק לקופה 7.5% משכרו ואילו העובד ישלים עוד 2.5% אשר ינוכו משכרו ובסה"כ לקרן ההשתלמות יועברו 10% משכרו של העובד. כפי שניתן להבין, מדובר בהטבה של המעסיק לעובד ולא בחובה ולכן אם המעסיק אינו מעוניין אזי העובד אינו זכאי לקרן השתלמות ועבוד הכנסותיו ממקור הכנסה זה לא יוכל לפתוח קופה.
- קרן השתלמות לעצמאיים- מדובר במוצר חסכון אותו פותח העצמאי שכן הוא המעסיק של עצמו. בכדי להנות מכלל הטבות המס, הוא רשאי להפקיד עד תקרת ההפקדה השנתית המשתנה מידי שנה. את תקרת ההפקדות המעודכנת ניתן למצוא כאן.
מכאן ניתן להבין כי מי שאינו מועסק ונמצא מסיבה כל שהיא ללא הכנסה אינו זכאי לקרן השתלמות, כמו כן, שכירים שהמעסיק לא מפקיד עבורם לקרן השתלמות אינם רשאים להפקיד לעצמם וככל והם מעוניינים לחסוך יש לכך אלטרנטיבות מעולות אחרות עליהם נשמח לספר לכם בפגישה או בטל'. ליצירת קשר מוזמנים לחייג אלינו או להשאיר פרטים בטופס.
לשיחת יעוץ ללא עלות
היתרונות של קרן השתלמות
אז עכשיו אחרי שאנחנו מהי קרן השתלמות, יהיה לנו קל מאוד לראות את היתרונות המובהקים של קרן ההשתלמות ומדוע כולם כל כך נלהבים שתהיה להם כזו-
- בשונה ממוצרי חסכון ארוכי טווח, קרן ההשתלמות הופכת לנזילה לאחר 6 שנים.
- הכספים מושקעים ע"י גוף מוסדי ומניבים תשואה מעולה בהשוואה לניהול חסכון בבנק.
- ניתן לקבל הלוואה ע"ח הכספים שחסכנו בקופה ובתנאים מעולים, לרוב אף יותר מבבנק!
- תוכלו לפזר את ההשקעה ע"פ מספר אפיקי השקעה וברמות סיכון שונות בהתאם לבחירתכם.
- ניתן לעבור בין מסלולי השקעה ללא אירוע מס.
- הטבות מס רבותי!!!!!! פטור ממס רווחי הון על כספים שהופקדו עד התקרה, ולעצמאיים הטבת ניכוי בהפקדה.
פדיון קרן השתלמות
כפי שכבר ציינו קודם לכן, קרן השתלמות הופכת נזילה לראשונה בתום 6 שנים ממועד פתיחת הקופה. לאחר שחלפו 6 השנים עומדות ברשותכם כמה אפשרויות:
- האפשרות הראשונה היא לפדות את הכספים ולעשות בהם כאהבת נפשכם. ואנחנו לא דנים ב"האם זה מהלך נכון כלכלית או לא", אלא באפשרויות הקיימות העומדות לרשותכם.
- להשאיר את הקופה, להמשיך הפקדות לקופה זו ולתת לכספים בה "להמשיך לעבוד" ולהגדיל את אפקט הריבית דה-ריבית עליו כתבנו לא מעט מאמרים. בשונה מאפיקי חיסכון אחרים, קרן השתלמות נחשבת לרווחית ומשתלמת מאוד בגלל הטבות המס הגלומות בה ולכן מרבית החוסכים מעדיפים שלא לפדות אותה.
פדיון לאחר שחלפו 6 שנים
נניח והחלטתם לפדות את קרן ההשתלמות, את הטבות המס עליהם דיברנו בקצרה קודם לכן אתם זוכרים? אז הנה זה מגיע. במרבית מוצרי החסכון הקיימים היום, אם הקופה שלכם צברה רווחים/ תשואה/ ריבית אתם תאלצו להיפרד מ25% מהם. שכן המס המוטל על רווחי ההון הוא 25% מהרווחים הראליים. לעומת זאת בקרן ההשתלמות, לא תצטרכו לשלם מיסים כלל ככל וההפקדות היו עד התקרה. אם הפקדתם כספים מעל התקרה, אזי הרווחים על הכספים שהופקדו מעבר לתקרה יהיו חייבים במס רווחי הון כפי שצוין.
פדיון לפני שחלפו 6 שנים
הקרן כאמור הופכת לנזילה לאחר 6 שנים, אבל אין הדבר אומר שלא ניתן למשוך כספים לפני 6 שנים. משיכה בטרם הגיע מועד הנזילות יכולה להיות חייבת או לא חייבת במס ובהתאם לסיבת המשיכה. ישנם כמה מקרים של משיכת כספים לפני מועד הנזילות של הקרן-
- ככל וחלפו 3 שנים ממועד פתיחת הקרן, ניתן למשוך את הקרן לצרכי הכשרה או השתלמות מקצועית ומבלי לוותר על הטבות המס וללא קנסות על פירעון מוקדם.
- אם החוסך/ת הגיעו לגיל הפרישה ובטרם חלפו 6 שנים ניתן יהיה לפדות את הקופה ללא ויתור על הטבות המס.
- באם יש קרן השתלמות ותיקה יותר להחלת ותק
- משיכה שלא עונה על אף אחד מהתנאים הללו תחויב ב47% מס הכנסה על פירעון מוקדם של הקרן.
הפקדות לקרן השתלמות והטבות המס לשכירים
כפי שציינו קודם לכן, יש להבחין בין הפקדות במעמד שכיר להפקדות במעמד עצמאי שכן אופן ההפקדה הוא שונה, סכומי ההפקדה הם שונים והתקרות להפקדה שונים.
אצל השכיר-
- ההפקדות מבוצעות מידי חודש ע"י המעסיק, כאשר את ההפקדה הוא מבצע בהעברה בנקאית לחשבון הבנק של החברה המנהלת את הקרן שלכם.
- מבחינת שיעור ההפקדה המעסיק מפקיד עבור העובד 7.5% משכרו ואילו העובד מוסיף עוד 2.5% וביחד שניהם מפקידים 10% מהשכר לקרן השתלמות. יש לשים לב כי היחס הוא 1:3 בין העובד למעביד ותקרת ההפקדה באחוזים היא זו המצוינת.
יש לשים לב כי לעמית שכיר תקרת ההפקדה הקבועה בחוק לצורך קבלת הטבות המס היא משכר של 15712 ₪. הפקדה עד לשכר זה תזכה את העמית בפטור ממס רווחי הון בעת משיכת הכספים. זו הטבה שלא קיימת במרבית מוצרי החסכון ולכן נצלו אותה ככל שניתן! אך מה קורה אם שכרו שלה העובד מעבר ל15712 ₪?
התשובה היא נורא פשוטה, ככל וההפקדות הן מעבר לתקרת ההפקדה, אזי הפקדות אלו יהיו חייבות במס במועד ההפקדה ולא יהיה עליהן פטור במועד המשיכה.
ניקח לצורך הדוגמא הייטקיסט ששכרו הוא 30000 ₪ בחודש. לכן ההפקדה תהיה:
חלקו של המעביד 7.5% * 30000 ₪ = 2250 ₪
חלקו של העובד 2.5% * 30000 = 750 ₪
סה"כ הפקדה (10%) = 3000 ₪
להטבות מס 7.5% * 15712 = 1178 ₪
לצורך זקיפת שווי 7.5% * (30000-15712) = 1072 ₪
מאחר והנושא חזר על עצמו לא מעט פעמים, אנחנו חוזרים ומדגישים, כי קרן השתלמות היא הטבה, ואין היא מחייבת את המעסיק. אם המעסיק החליט לתת הטבה זו, אז הרווחתם, ואם לא, לא נורא, נסו לצרף זאת כחלק מתנאי העסקתכם בתחילת העבודה.
הפקדות לקרן השתלמות והטבות המס לעצמאים
עבור העצמאים המדינה מעוניינת לעודד אותם לחסוך ולכן הם מקבלים הטבות מס משמעותיות יותר מבחינת היקף ההפקדה.כמו כן, בשונה מהשכיר שיטת ההפקדה היא שונה ושיעורי ההפקדה הם שונים-
- העצמאי רשאי להפקיד לקרן השתלמות לא רק באמצעות מס"ב כפי שנהוג אצל השכירים, אלא גם ע"י הוראת קבע שתחוייב כל חודש מחשבון הבנק שלו. אפשרות זו לא קיימת אצל השכירים.
- מבחינת תקרות ההפקדה, הרי שהעצמאי יכול להפקיד עד 4.5% מהכנסתו החייבת והפקדות אלו יחשבו כהוצאה מוכרת שיקטינו את חבות המס. במקרה של העצמאי, התקרה משתנה ומתעדכנת מידי שנה ובשנת 2024 תקרת ההפקדה היא 293397 ₪. ובחישוב מהיר 4.5% * 293397 = 13202 ₪ יוכרו לעצמאי כהוצאה מוכרת מידי שנה.
- כפי שיש לשכיר הטבת מס במשיכה, כך גם לעצמאי, אך תקרה זו היא אינה אותה תקרה להטבת מס במועד ההפקדה, כי אם גבוהה יותר. העצמאי יכול להפקיד עד 20520 ₪ ולהנות מהטבות מס במועד המשיכה.
אז בואו נעשה לזה רגע סיכום בכדי להבין את גודל ההטבות המטורפות שיש לנו כאן. הפקדה עד 13202 תהיה מוכרת במס במועד ההפקדה, ואילו הפקדות מ13203 ועד 20520 ₪ תזכה להטבות מס במועד המשיכה. לצורך ההבנה נחלק את ההסבר שלנו לכמה דוגמאות:
- עצמאי שהכנסתו החייבת היא 12000 ₪, אזי הכנסתו השנתית היא 144,000 ₪. מכאן שהטבת המס במועד ההפקדה היא 4.5% * 144,000 = 6480 ₪. באפשרותו להפקיד עוד 14,040 ₪ עד לתקרת הפטור ממס רווחי הון אך אינם יקטינו את החבות במס.
- עצמאי שהכנסתו החייבת 24,449 ₪, אזי הכנסתו השנתית היא 293388 ₪. מכאן שהטבת המס במועד ההפקדה היא 4.5% * 293388 = 13202 ₪. באפשרותו להפקיד עוד 7318 ₪ עד לתקרת הפטור ממס רווחי הון אך אינם יקטינו את החבות במס.
- עצמאי שהכנסתו החייבת 50000 ₪, אזי הכנסתו השנתית היא 600000 ₪. אם יפקיד 4.5% מכלל הכנסתו החייבת אזי 4.5% * 600000 = 27000 ₪. 13202 ₪ מתוכן יזכו אותו בהטבת מס במועד ההפקדה (4.5% * 293397 = 13202 ₪). 7318 ₪ נוספים יזכו אותו בהטבת מס במועד המשיכה וישלימו את הפטור ל20520 ש"ח אך אינם יקטינו את החבות במס. 6480 ₪ נוספים יופקדו גם הם לקופה אך לא יזכו אותו בהטבת מס בהפקדה ובמשיכה.
תקרות לקרן השתלמות
תקרות ההפקדות לקרן השתלמות מתחלקות בין שכיר לעצמאי כאשר אצל השכיר התקרה היא 10% משכר של 15712 ₪ (עבור חלקו של העובד והמעביד יחד) אשר יזכו אותו בהטבת מס במועד המשיכה עם פטור ממס רווחי הון. אצל העצמאי תקרת ההפקדה היא 4.5% מהכנסתו החייבת ועד 13202 ₪ בשנה אשר יזכו אותו בהטבות מס במועד ההפקדה והמשיכה, ותקרת ההפקדה השנייה היא עד 20520 ₪ אשר יזכו אותו בהטבת מס במועד המשיכה בלבד.
דמי הניהול בקרן השתלמות
דמי הניהול הם אותם כספים שתשלמו לקופה המנהלת בגין ניהול הכספים שלכם והשקעתם במסלול אותו תבחרו. לעיתים יימצא הבדל קטן בדמי הניהול כאשר מדובר במסלול השקעה אקטיבי או מסלול השקעה פאסיבי. דמי הניהול מורכבים מדמי ניהול מהפקדה ומדמי ניהול מצבירה. דמי הניהול מהפקדה הם אותם דמי ניהול שתשלמו לקרן בגין כל הפקדה ומידי חודש בחודשו, ואילו דמי הניהול מהצבירה הם דמי הניהול השנתיים אותם תגבה הקרן כאשר הגבייה היא יומית ובאופן יחסי.
רוצים לדבר איתנו? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
איך בוחרים קרן השתלמות?
בחירת קרן ההשתלמות, בשונה מדעת הרוב, אינה נעשית באופן שרירותי/ על ידי בחירת המעסיק, אלא מדובר בזכותו של העובד בבחירת הקרן ואת הדבר יש לעשות על ידי הסתמכות על 3 נתונים חשובים:
- דמי הניהול- דמי הניהול בקרן נקבעים ביחס לצבירה המוצעת בקרן. ההשפעה שלהם על החסכון היא משמעותית ולכן יש לתת לדמי הניהול במה בבחירת הקרן. יחד עם זאת, כאשר מדובר בקופות חדשות בהן הצבירה נמוכה, אזי הפער בדמי הניהול הוא זניח מאוד! ולכן תנודות של 0.005% הן לא מהותיות כל כך.
- מסלול השקעה- מסלול ההשקעה הוא חשוב מאוד להשגת התשואות בקרן ההשתלמות. חשוב להבין שמסלול ההשקעה קובע את רמת הסיכון שאנו נחשף אליה עם הכספים שלנו. ככל שרמת הסיכון נמוכה יותר כך "נפוצה" בתשואה נמוכה יותר ולהפך, ככל שרמת הסיכון גבוה יותר כך "נפוצה" בתשואה גבוה יותר אך בסיכוי גבוה להפסיד כספים.
- תשואות- לא פעם נתקלנו במקרים של עמיתים שבחרו את בית ההשקעות על פי התשואה וזו בעיננו לא הדרך הנכונה אלא מכלול של פרמטרים. כאשר אנו בוחנים את התשואה אנו צריכים להסתכל לא רק על ה2,3 או 5 חודשים האחרונים אלא על טווח גדול יותר של 36 – 60 חודשים האחרונים. הדבר אינו יכול לומר לנו מה תהיה התשואה בעתיד, אך כן יכול לתת לנו קנה מידה לגבי הכיוון באותו מסלול.
- מדד שארפ- מדד שארפ עליו שוחחנו לא פעם במקומות רבים באתר, מייצג את התשואה העודפת שמשיגה הקרן. התשואה העודפת מחושבת ע"י החלוקה בסיכון אותה נוטלת הקרן ולכן, ככל ומדד שארפ גבוה יותר הדבר אומר שהקרן משיגה תשואה טובה יותר ע"י חשיפה לאותה רמת סיכון בהשוואה לקרנות אחרות.
בחירת מסלול השקעה בקרן ההשתלמות
מסלול ההשקעה כמו בכל מוצר חסכון מגדיר את מדיניות ההשקעה של הכספים, ורמת הסיכון אליה אנו נחשפים. כפי שציינו, ככל שרמת הסיכון נמוכה יותר כך "נפוצה" בתשואה נמוכה אך הסיכוי שלנו להפסיד כספים נמוך ואילו ככל שרמת הסיכון גבוה יותר כך "נפוצה" בתשואה גבוה יותר אך אנו בסיכוי גבוה להפסיד כספים. רמת הסיכון נקבעת ע"י התנודתיות במסלול, לדוגמא, מניות הן אפיק השקעה מאוד תנודתי, ולכן רמת הסיכון במסלולי המניות היא גבוה מאוד.
דבר שחשוב לדעת לגבי מסלולי ההשקעה בקרן ההשתלמות הוא כי מעבר בין המסלולים-
- לא פוגע בוותק קרן ההשתלמות.
- לא מהווה אירוע מס
לסיכום, קרן ההשתלמות היא אפיק ההשקעה מהמוכרים, המשתלמים והמבוקשים בישראל אך לצערנו לא כל אחד מאיתנו יכול לפתוח קרן השתלמות, ולכן, אם אתם עצמאיים נצלו את הטבות המס העומדות לרשותכם והפקידו לקרן השתלמות. אם אתם שכירים, דונו עם המעסיק בקבלת ההטבה והתחילו לחסוך ככל שניתן.