ביטוח שותפים
ביטוח שותפים כל מה שצריך לדעת!
חלק גדול מהעסקים בישראל מושתתים על שותפויות בין לפחות 2 אנשים. אותם אנשים בנו, פיתחו והשקיעו את כל זמנם וכספם בפיתוח השותפות שהוקמה מלכתחילה על בסיס האמון בין השותפים. הבעיות בשותפויות מתחילות כאשר אחד השותפים אינו יכול למלא את חלקו ואינו יכול להמשיך לתפקד בעסק. במצבים מהסוג הזה יכולים לקרות כמה מקרים אפשריים שעליהם נדון בהמשך, אך בוודאות, אף אחד מהם הוא לא המצב המועדף על השותפים. בדיוק לשם כך קיים ביטוח השותפים המעניק אפשרות לשמור על יציבות העסק גם לאחר יציאת אחד השותפים.
מהו ביטוח שותפים?
ביטוח שותפים הוא בעצם שכבת ההגנה לעסק מפני מצב של פירוק השותפות בשל פטירה של אחד השותפים. ביטוח השותפים הוא הסדר חיצוני לפיו קובעים השותפים מה יקרה במצב בו אחד מהשותפים ילך מן העולם, וכיצד תמשיך השותפות להתנהל לאחר לכלתו. יש לשים לב שבשותפות יש המון מורכבות משפטית ולכן כל עוד לא בוצעה הסדרה של הנושא, אתם עלולים להיקלע למצב של בעיה קשה בעסק ולא רק תפעולית.
במילים אחרות, ביטוח השותפים מבטח את חייו של כל אחד מהשותפים בשותפות, ובעצם מעניק פיצוי כספי חד פעמי לשותפות במקרה פטירה של אחד השותפים. אבל למה צריך ביטוח חיים לשותפות אתם שואלים ומה סכום הכסף הזה יעזור לכם? חשוב להבין שבמקרה פטירה, החלק של הנפטר עובר ליורשיו או לצד ג' מטעמו, כך שאתם יכולים יום אחד להתעורר למצב בו אתם שותפים של אדם זר לגמרי, שאתם לא מכירים, ולא בטוח שאתם מוכנים או יכולים לקיים איתו את השותפות.
צריכים ביטוח שותפים? השאירו פרטים כאן
למי מתאים ביטוח שותפים?
ביטוח שותפים הינו ביטוח שבה להסדיר את ההתנהלות בין השותפים במקרה שאחד השותפים הולך לעולמו. ככל והעסק שלכם מושתת על שותפות אזי הדבר הנכון לעשות הוא להעמיד ביטוח שותפים הקובע מה יקרה חלילה במקרה פטירה של אחד מכם, למה הכסף ישמש, ואיך העסק ימשיך את התנהלותו לאחר הפטירה.
מה הבעיות שיכולות להיווצר בשותפות?
כפי שאמרנו קודם לכן, עצם קיום השותפות הוא דבר שיכול לייצר הרבה מאוד סוגיות משפטיות שאתם בוודאות לא רוצים להיכנס אליהן, ולכן יש לקבוע את הדברים מבעוד מועד. ככל ולא נעשו הדברים, אתם חשופים לכמה וכמה בעיות עיקריות, כך שלא רק תאלצו להתמודד עם האובדן ועם הבעיות התפעוליות בעסק בגין אותו חלל שתצטרכו למלא אלא גם תאלצו להתמודד עם אחת או יותר מהבעיות הבאות:
- כניסתו של יורש- או גורם זר מטעם הנפטר זר שכעת נכנס אליכם לעסק והופך להיות חלק ממנו ואין לכם שליטה בזה. ככל והדבר לא הוסדר מבעוד מועד, לאותו יורש הזכות המשפטית החוקית בניהולו של העסק. הדבר לעיתים לא רק מהווה חסם תקשורתי, שכן אותו גורם הוא לא האדם איתו הקמתם את העסק מלכתחילה, ובנוסף, לרוב אין ליורשים ידע מקצועי בתחום הזה.
- מכירת חלקו של הנפטר ע"י היורשים- גם כאן, המצב זהה לחלוטין, כי מדובר בכניסתו של גורם שלישי שיכנס כשותף חדש לעסק וחשוב לדעת כי לשותפ/ים הקיימים בעסק אין כל זכות לקבוע מי יכנס במקום אותו שותף.
- פירוק השותפות- פק' השותפויות בסעיף 42 מסדירה את הנושא ובמצב בו באם אחד השותפים נפטר אזי השותפות תפורק באופן מיידי "מת אחד השותפים או הוכרז פושט רגל תפורק השותפות לגבי כל השותפים, והכל בכפוף להסכם שביניהם".
בכל המקרים המתוארים, לא רק שנאלץ להתמודד עם האובדן של השותף, עם החור שנוצר מבחינה תפעולית בעסק אלא גם נאלץ להתמודד משפטית עם אותן סוגיות שיכולות להגיע כתוצאה מאותו המקרה. ביטוח השותפים פותר את התרחישים המתוארים בצורה ברורה אשר סוכמה ע"י השותפים מבעוד מועד. כך שחלילה במקרה הפטירה, יקבלו יורשיו של השותף את תגמולי הביטוח ובכך הם מוותרים על כל דרישה לחלק בעסק המשותף. ומשכך לא ניתן יהיה להכניס שותף מצד ג' לניהול העסק.
איך עורכים ביטוח שותפים?
ביטוח שותפים הוא לא נושא פשוט כי יש להסדיר בו נושאים רבים כגון השווי המבוטח, זהות משלם הפרמיות, זקיפת המס, המוטבים, וויתור הזכויות במקרה פטירה ולאלו מצטרפים עוד נושאים משפטיים רבים. את ביטוח השותפים יש לערוך בצורה מסודרת שכוללת את השלבים הבאים:
- הסכם- יש לנסח הסכם בין השותפים המסדיר את כל הנושאים בהם דנו מעלה ועוד רבים אחרים. כפי שאתם מבינים יש להעזר בבעל מקצוע בכדי למנוע מצבים מסוג זה.
- צירוף לביטוח- יש לרכוש ביטוח שותפים התואם את שווי העסק וחלקו של כל אחד מהשותפים בעסק. יש להעזר בשלב זה גם ברו"ח להערכת שווי השותפות בכדי למנוע מצב של רכישת סכומי ביטוח נמוכים מהנדרש.
- הודעה- אנו ממליצים לעדכן את המקורבים ובני המשפחה בקיומו של הסכם זה בכדי למנוע מחלוקות חלילה בקרות מקרה הביטוח.
- עדכון- אנו ממליצים אחת לתקופה לבצע הערכת שווי מחדש לחברה ולעדכן את סכומי הביטוח בהתאם, זה לא "שגר ושכח".
רוצים לדבר איתנו? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
כמה ביטוח צריך לרכוש?
זו שאלה שאנחנו נשאלים כל הזמן כשאנחנו עושים ביטוח שותפים, והתשובה היא לא פשוטה כי היא מאוד תלויה בסוג העסק, בשוויו, בחלקו של השותף בעסק ועוד אספקטים רבים נוספים. ניקח לדוגמא עסק בתחום החשבונאות. לעסק 2 שותפים, האחד מחזיק ב60% מהעסק ואילו השני מחזיק ב40% מהעסק. שוויו של העסק נאמד בכ4,000,000 ₪. בעסקים מסוג זה "המכפיל" הוא לרוב נע בין 2 ל3 ולכן אם נחשב בצורה פשוטה נבין שלשותף העיקרי צריך להיות סכום ביטוח שנע בין 4,800,000 ₪ לבין 7,200,000 ₪ ואילו לשותף המשני הסכום נע בין 3,200,000 ₪ לבין 4,800,000 ₪ . אך האם הדבר מתאים לכל עסק? לא. האם הדבר נכון לכל עסק בתחום החשבונאות? ממש לא. כי אין פה כלל אצבע, אלא הסכומים צריכים להיות גם בהסכמה של הצדדים. נניח שהשותף העיקרי מהדוגמא שלנו יהיה מוכן שילדיו לא ירשו את חלקו רק אם יקבלו 10,000,000 ₪, האם יש דבר המונע ממנו לדרוש זאת? לא. כך הוא העריך את חלקו וכך גם יעריכו את חלקו של השותף המשני.
מהם זכויות המוטבים והיורשים לאחר הפטירה?
גם זה נושא שיש להסדיר מבעוד מועד ולקבוע מפורשות למי ישולמו תגמולי הביטוח בקרות מקרה הביטוח של אחד השותפים. כך שלאחר שהתרחש מקרה הביטוח, יהיו זכאים המוטבים לדרוש את תגמולי הביטוח תוך ויתור על דרישתם בעסק. תביעה שכזו בקרות מקרה הביטוח היא אינה תביעה פשוטה ומצריכה המצאת מסמכים רבים ולא רק בדבר המקרה, אלא גם בדבר הזכאות וחבות המס. על נושא חבות המס בקבלת תגמולי ביטוח פירטנו לכם כאן בצורה מסודרת.
צירוף לביטוח שותפים
בדיוק כמו בכל ביטוח חיים, גם כאן, במועד הצירוף לביטוח, יהיה עליכם למלא הצהרת בריאות מלאה ולדווח על הבעיות הרפואיות הקיימות ככל וקיימות. גם כאן, קיומן של בעיות רפואיות ברקע יכול להשפיע על הפרמיה שתשולם עבור כל אחד מהמבוטחים.
האם זה נכון ומשתלם לרכוש ביטוח שותפים
לסיכום, ביטוח שותפים הוא כלי להבטחת יציבות העסק חלילה בקרות מקרה של אחד השותפים. לא מדובר בביטוח מדובר על ביטוח מחייב לאור המצב במדינה ומצב המשק. מדובר בביטוח בעלות נמוכה ביחס לשאר מוצרי הביטוח של עסק ממוצע והוא כיסוי נדרש כאמור לשמירת יציבותה של השותפות. אז אם הקמתם שותפות, פתחתם עסק עם שותף, נכנסתם לשותפות קיימת ואתם צריכים ביטוח שותפים, פנו אלינו עוד היום ואנחנו נערוך עבורכם את ביטוח השותפים בצורה המקצועית ביותר.