קופת גמל
העולם הפנסיוני והשקעות ארוכות הטווח מתחלק ל3 מוצרי חסכון עיקריים – ביטוח מנהלים, קרן פנסיה וקופת גמל. קופת הגמל אינה מוצר שהחיסכון בו נזיל בכל עת, אלא מוצר המשמש לגיל הפרישה. על אף שמרבית האנשים חוסכים בקרן פנסיה וביטוח מנהלים עדיין ישנם אנשים המעדיפים לחסוך בקופת גמל. דגש חשוב שכדאי לדעת, קופות הגמל בישראל עברו הרבה תהפוכות במהלך השנים ולכן חשוב להבין כי למועד ההפקדות בקופות הגמל חשיבות גדולה ועל כך אנחנו מרחיבים בהמשך.
אז מהי קופת גמל?
קופת גמל היא מכשיר חסכון טהור המיועד לגיל הפרישה. קופת הגמל מתאימה לשכירים ולעצמאיים ומאפשרת להם לדאוג לעתידם הכלכלי, להבטיח יציבות כלכלית ותזרימית למשק הבית בעתיד ולהנות מהטבות מס. לקופת הגמל ניתן להפקיד כאמור במעמד עצמאי מידי חודש, או לחלופין במעמד שכיר כאשר המעסיק מפקיד את חלקו ואילו העובד מפקיד את חלקו.
חשוב לדעת, כי קופות הגמל עברו המון שינויים רגולטוריים במהלך השנים ולכן כספי החוסכים מתחלקים לחלקים ע"פ מועד ההפקדה לקופה. לדוגמא, כספים שהופקדו עד לשנת 2008, כספים שהופקדו לאחר 2008. מועד ההפקדה חשוב עבור החוסכים כי הוא זה הקובע אם הכספים הללו הם הוניים, או כספים קצבתים.
ממש בדומה לקרן פנסיה וליתר מוצרי החסכון, יכול החוסך לבחור את מסלול ההשקעה של הכספים בהתאם למדיניות ההשקעה של אותו מסלול ורמת הסיכון שאותה הוא מעוניין ליטול.
זוכרים שלמעלה כתבנו לכם שקופת הגמל היא מוצר חסכון טהור? אז מה המשמעות של טהור אתם שואלים?! זהו ההבדל המהותי בין קופת גמל ליתר המוצרים הפנסיוניים, קופת הגמל אינה כוללת מרכיב ביטוח אלא חיסכון בלבד! אם נשווה לקרן הפנסיה, שם לעמית יש קצבת נכות, קצבת שארים וקצבת זקנה, בקופת הגמל לחוסך יש את החסכון בלבד ויהיה עליו לרכוש בנפרד ביטוח אובדן כושר עבודה, וביטוח חיים שיחליף את הכיסוי לשארים.
נכון, קופת הגמל היא מוצר לקצבה, אבל חשוב להבין שבשונה מקרן הפנסיה היא אינה משלמת קצבה. לעומתה, קרן הפנסיה היא מוצר משלם קצבה. את הסבר על מוצר משלם קצבה ומוצר שלא משלם קצבה צירפנו לכם לכאן. אבל בגדול ומבלי להיכנס יותר מידי לעומקם של דברים, בהגיע גיל הפרישה של עמית המבוטח בקרן הפנסיה הוא יתחיל לקבל קצבה חודשית. לעומת זאת, בקופת גמל, אותו עמית לא יקבל קצבה חודשית והוא יצטרך להעביר את הכספים למוצר משלם קצבה.
רוצים שנדבר? השאירו פרטים כאן
סוגי קופות גמל
עכשיו אחרי שהבהרנו מה היא קופת גמל ניתן יהיה לפרט מה הם סוגי קופות הגמל הקימות:
- קופת גמל לתגמולים- קופה זו היא הנפוצה והמוכרת מכולן. לקופה זו קולטים את ההפקדות הפנסיוניות שמופקדות מידי חודש בחודשו. גם כאן יש הבחנה בין חוסך עצמאי לבין חוסך שכיר כיוון שחוסך עצמאי מפקיד מידי חודש עבור עצמו ואילו חוסך שכיר מפקיד מידי חודש את חלקו ואילו מעסיקו מפקיד לקופה זו את חלקו.
- קופה מרכזית לפיצויים- זו קופה שהרבה פחות נפוצה, ואליה המעסיקים בעבר היו מפקידים את כספי הפיצויים של כלל העובדים שלהם. עפי שניתן להבין, כספי הפיצויים הם אינם על שם העובד אלא מופקדים לקופה אחת על שם המעסיק.
- קופת גמל אישית לפיצויים- זו קופה מיועדת עבור הפקדת המעסיק את כספי הפיצויים של העובד. חשוב לשים לב שהקופה היא אישית ועל שמו של העובד ובה נחסכים כספי הפיצויים בלבד עם תקרת הפקדה של 8.33%.
שיעור ואופן ההפקדה לקופת גמל
בדיוק כמו בכל מכשיר פנסיוני ארוך טווח, גם כאן, שיעור ההפקדות הינו 18.5% ועד 22.83% עבור שכירים ואילו עבור העצמאיים ההפקדה היא עד 16.5% מההכנסה המזכה. אופן החלוקה במקרה של עובד שכיר הוא כדלקמן:
| חלק המעביד | חלק העובד | ||
מינימום | מקסימום | מינימום | מקסימום | |
תגמולים | 6.5% | 7.5% | 6% | 7% |
פיצויים | 6% | 8.33% | – | – |
סה"כ | 12.5% | 15.83% | 6% | 7% |
את ההפקדה לקופת הגמל, בדיוק כמו ההפקדה לכל מוצר אחר, ניתן לבצע ע"י העברה בנקאית חודשית בהתאם לדוח הפיזור או בהוראת קבע עבור העצמאים שבנינו.
מיסים והטבות מס קופת גמל
נושא מיסוי קופות הגמל הוא נושא מורכב עליו הרחבנו לא פעם במאמרים שלנו, אך על רגל אחת ומבלי לצלול לעומקם של דברים, ההפקדות לקופות הגמל מתחלקות בין ההפקדות במעמד שכיר להפקדות במעמד עצמאי.
עבור השכיר, הפקדות המעסיק עד תקרה של 7.5% מוכרות לו כהוצאה ואילו לעובד הן אינן נחשבות כחלק מהכנסתו החייבת ולכן הדבר מהווה הטבת מס מטורפת! בנוסף, על הפקדות העובד עד לתקרה של 7% ייהנה העובד מהטבות מס מסוג זיכוי.
עבור העצמאי, המצב הוא מעט שונה כי העצמאי מפקיד את את החלק של העובד והחלק של המעביד. עמית עצמאי יכול להפקיד עד 16% מהכנסתו המזכה, כאשר בגין הפקדה זו הוא זכאי להטבות מס מ2 סוגים- הטבת זיכוי והטבת ניכוי. הטבת הזיכוי הינה 35% עבור 5.5% מתוך ה16% שהופקדו, ואילו הטבת הניכוי היא בגין 11% הנוספים. לצורך ההבנה ועל מנת להמחיש את ההטבות לעצמאי נדגים- עמית עצמאי שהכנסתו המזכה היא 120,000 ₪ בשנה (כלומר 10,000 ₪ בחודש) יוכל להפקיד 1650 ₪ בחודש לקופת גמל ובסה"כ 19,200 ₪ בשנה. על 550 ₪ הוא יקבל הטבת זיכוי במס בשיעור של 35% ולכן מתוך החבות במס שלו יזוכה לו סכום של 550 ₪*12 חוד' * 35% = 2310 ₪. אם לצורך העניין החבות שלו במס הייתה 10,000 ₪ לשנה, אזי לאחר הזיכוי הוא יהיה חייב במס רק 7690 ₪.
שימו לב, כי כלל ההפקדות הפנסיוניות והטבות המס כפופות לתקרות ההפקדה המתעדכנות מידי שנה. את תקרות ההפקדה השנתיות אנו מעדכנים מעת לעת ולכן ודאו כי הנכם מתעדכנים מול התקרות הרלוונטיות.
מתי לאחרונה בדקתם את התיק הפנסיוני שלכם? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם
דמי ניהול בקופת גמל
קופת גמל כפי שהסברנו הוא מוצר חסכון מנוהל כך שחברת הביטוח/ בית ההשקעות לא גובה מאיתנו פרמיה כלשהיא בגין ביטוח, אלא הרווח שלה מניהול הקופות הוא מדמי הניהול אותם היא גובה מהחוסכים. דמי הניהול אותם החברה תגבה מכם משתנים מאדם לאדם ומכמה פרמטרים עיקריים:
- הצבירה שיש לעמית בקופה
- מסלול ההשקעה שבחר העמית
- הטבות לארגונים גדולים וועדים
גם בקופת גמל יש תקרת דמי ניהול אותה יוכלו בתי ההשקעות לגבות כאשר לכל היותר יוכלו לגבות מכם 4% מההפקדה ו1.05% מהצבירה. יש לשים לב שזו התקרה המקסימלית ולכן השאיפה היא להיות הרבה פחות מזה וכמו בכל מוצר חסכון אחר, אנו צריכים לשאוף לקבל דמי ניהול מצבירה נמוכים ככל שניתן. דמי הניהול הממוצעים שנגבים מהחוסכים בפועל נעים בין 0.5% ל0.85% מהצבירה, ולרוב 0% מההפקדה.
מסלול השקעה בקופת גמל
כמו כל מוצר חסכון מנוהל, כך גם בקופות הגמל, במועד ההצטרפות לקופת הגמל תצטרכו לבחור את מסלול ההשקעה בו תרצו שבית ההשקעות ישקיע את הכספים שלכם. מסלולי ההשקעה הם רבים ומגוונים ולכל מסלול השקעה יש התמחות שונה או חלוקת אפיקי השקעה שונה. יש מסלולי השקעה המתמחים באג"ח, יש מסלולי השקעה המתמחים במניות ויש מסלולי השקעה מחקי מדד אך כל אלו הם על קצה המזלג לעומת מבחר מסלולי ההשקעה הקיימים.
חשוב לדעת שגם אם בחרתם מסלול השקעה מסוים ולאחר תקופה תרצו לשנות אותו, זה בסדר גמור! אתם יכולים לשנות מסלולי השקעה בכל עת וללא אירוע מס. אתם לא פודים את הכספים ולכן הכספים יעברו כפי שהם מאפיק השקעה אחד לאחר.
לא פעם אנחנו פוגשים לקוחות שלנו שלהם מספר קופות שנפתחו במהלך השנים. כל אחד מהם פתח קופה מסיבה שונה- יש כאלו ששינו מקום עבודה והמעסיק החדש פתח להם קופה חדשה, יש כאלו שפשוט רצו לפצל את הכספים על פני כמה מסלולי השקעה שונים. לפיצול הקופות יתרונות וחסרונות שונים
איך בוחרים קופת גמל
בחירת קופת הגמל היא לא החלטה חורצת גורלות כי אם מדובר בהחלטה אותה ניתן לשנות בכל עת. את בחירת בית ההשקעות אנחנו תמיד מנחים את לקוחותינו לעשות ע"י הישענות על כמה נתונים עיקריים כשהחשוב שבהם הוא דמי הניהול. לדמי הניהול תפקיד עיקרי בחסכון שלכם ואנחנו מזכירים, מדובר בחסכון ארוך טווח ולכן דמי ניהול גבוהים יכולים לפגוע מהותית בחסכון שלכם. כמובן שבבחירת קופת הגמל יש לתת במה לתשואת מסלול ההשקעה ומדד שארפ.
צבע הכסף בקופות גמל
נושא צבע הכסף בקופה הוא קצת מורכב, כיוון ולא מדובר בקופה לטווח קצר אלא במוצר חסכון ארוך טווח לכן היעוד של הקופה הוא לגיל הפרישה, אך לאורך השנים כאמור, עברו קופות הגמל הרבה רפורמות ורגולציות אשר שינו את אופן משיכת הכספים. בגדול, כספים שהופקדו עד שנת 2008 הינם כספים הוניים אשר יהיה ניתן לקבל בתש' חד"פ במועד הפרישה ואילו כספים שהופקדו לאחר 2008 הם כספים קצבתיים אותם תאלצו להעביר במועד הפרישה למוצר משלם קצבה.
לסיכום,
להפקדות לקופת גמל יש המון יתרונות וחסרונות, יש הטבות מס מדהימות לשכירים ולעצמאיים ולכן נצלו את ההטבות העומדות לרשותכם, הן שוות אלפי שקלים! לתיאום פגישת ניתוח תיק פנסיוני וניצול הטבות המס העומדות לרשותכם, צרו קשר עוד היום או מלאו פרטים בטופס יצירת הקשר ואחד מאיתנו יצור עמכם קשר בהקדם.