חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

מה עדיף מס ריאלי או מס נומינלי?

Getting your Trinity Audio player ready...

לא פעם עולה השאלה באיזה מוצר נכון להשקיע כאשר ההתייחסות היא לאופן המיסוי של אותו מוצר חסכון. החלטנו במאמר הזה לעשות לכם סדר בכל הקשור לאינפלציה, מס ריאלי, מס נומינלי, ומה מהם עדיף לנו כמשקיעים. טיזר קטן, אף אחד מהם!

האינפלציה בישראל

במשך שנים רבות נהנינו בישראל מאינפלציה בשיעור נמוך יחסית. אינפלציה נמוכה מסייעת בקידום המשק ומאפשרת התפתחות מהירה של המשק. במצב שכזה ובכדי להאיץ את התפתחות המשק, מוריד הבנק המרכזי את שיעור הריבית ובכך מאפשר למשק להתקדם בצורה מהירה יותר. בשנים האחרונות אנחנו עדים לשינוי המגמה הזו. אנו שמים לב לאינפלציה הגואה בעולם כולו ובישראל בפרט. אחד הכלים של בנק ישראל להתמודדות עם אינפלציה גבוהה היא העלאת הריבית. העלאת הריבית גורמת להאטת המשק ובכך גם משפיעה על האינפלציה. העלאת הריבית משפיעה על כולנו. היא משפיעה על ההלוואות שלנו, על המשכנתאות, על המימון לרכב וכו'. אלו מאיתנו שכבר נטלו הלוואה בכלל ומשכנתא בפרט, מגלים כי כעת נכפה עליהם להתמודד עם תשלומים גבוהים עבור אותו חוב יקר שנטלו.

אבל מהי אינפלציה?

אינפלציה היא שחיקת ערך הכסף וכתוצאה מכך קיטון בכוח הקנייה. כולנו ערים לכך שעד לפני 5-6 שנים היינו יכולים להיכנס לסופר ותמורת כמה מאות אנחנו יכולים למלא את העגלה במצרכים. וכיום, בעבור אותה עגלה בדיוק אנחנו נשלם הרבה יותר. זו בדיוק אינפלציה. אם נניח לפני שנה, הייתם לוקחים 1000 ₪ ושמים בתוך קופה בבית, מבחינה ריאלית, היום אותם 1000 ₪ שווים רק 968 ₪ (בהתייחס לאינפלציה של 3.2%). נכון, פיזית יש לכם 1000 ₪. אבל בהשוואה לשנה קודמת, היום אתם יכולים לקנות מוצרים שבשנה הקודמת עלו רק 968 ₪. אם נגלגל את זה על פני עשור אנחנו נראה שכוח הקנייה שלנו נשחק ב378 ₪! כלומר, לאחר עשור אנחנו יכולים לקנות מוצרים שהיו שווים רק 722 ₪!

רווח נומינלי ומיסוי נומינלי

עכשיו נשים לרגע את האינפלציה בצד, כך בדיוק עושה המיסוי הנומינלי. נניח והשקעתם את אותם 1000 ₪ במוצר חיסכון למשך עשור. אותה קופה עשתה תשואה של 5% כל שנה בממוצע. לכן בתום עשור צפוי להיות לכם בקופה 1629 ₪. מבחינת הרווח הנומינלי, אתם הרווחתם 629 ₪ במשך עשור.

כידוע, כמו בכל השקעה, אם נוצר לנו רווח הון כתוצאה מהשקעה מסויימת, אנחנו צריכים לשלם עליה מיסים. כך גם על אותם רווחים, אתם צריכים לשלם מיסים. שיעור המס על הרווחים הנומינליים הוא 15%. כלומר, הרווחתם 629 ₪ ולכן תשלמו בגינם 94 ₪ למס הכנסה בגין הרווח שלכם. כמו שאתם שמים לב, המיסוי הנומינלי מתעלם לחלוטין מנושא האינפלציה. מכאן ניתן להבין שהשקעה במוצרים בהם המיסוי הוא נומינלי היא נכונה בתקופות של אינפלציה נמוכה. לדוגמא השקעה בקופת גמל לפי תיקון 190, פיקדון בנקאי, קרן נאמנות וקרנות כספית .

רווח ריאלי ומיסוי ריאלי

פה מדובר בשיטת חישוב אחרת, כיוון והמיסוי הריאלי מתחשב בשחיקת ערך הכסף. נחזור לאותה דוגמא בה השקעתם 1000 ₪ למשך עשור, עם תשואה ממוצעת של 5% בכל שנה. בתום העשור היו לכם 1629 ₪ באותו חיסכון. אך באותו עשור האינפלציה הייתה 3.2% בממוצע לשנה. לכן מבחינה ריאלית, כוח הקנייה שלנו התחזק רק ב 1.74% מידי שנה. לכן מבחינת מיסוי אנחנו לא נמוסה על כל ה629 ₪ אלא על 188 ₪ בלבד. שיעור המס על הרווחים הריאליים הוא 25% ולכן המס שנצטרך לשלם הוא רק 47 ₪. מכאן ניתן להבין שהשקעה במוצרי חסכון הממוסים על הרווחים הריאליים היא נכונה בתקופות בהם האינפלציה גבוה. לדוגמא, הפקדה לפוליסת חסכון, קופת גמל להשקעה, תיק מנוהל וכד'.

אז איך בוחרים באיזה מוצר להשקיע?

זו שאלה מורכבת, כיוון ואנחנו לא נולדנו נביאים ושיעור האינפלציה בשנה הקרובה אינו ידוע לאיש. אומנם בנק ישראל מפרסם יעד אינפלציה או תחזיות אינפלציה, לפיהם ניתן לנסות להעריך בכמה יעלה מדד המחירים לצרכן. אך את הנתון המדויק אנחנו נדע רק בדיעבד. מכאן שאנחנו לא יכולים לבחור את מוצר החסכון על פי שיעור האינפלציה.

לסיכום,

אם נתייחס מעט להיסטוריה של המשק הישראלי אנו למדים כי במדינת ישראל היו רק 5 שנים בהם האינפלציה הייתה שלילית. בפעם הראשונה הדבר היה בשנת 2000 במשבר הדוט קום, בשנת 2003 כשהמשק הישראלי היה במשבר ובשנים 2006 , 2014 ו-2015.העובדה שאינפלציה חיובית במשך רוב השנים מאותת לנו שיש להיזהר מלבחור באופן אוטומטי השקעה עם מיסוי נומינלי על פני מיסוי ריאלי. מעוניינים להשקיע במוצר חסכון ולא יודעים במה להשקיע? מוזמנים ליצור איתנו קשר ואחד מאיתנו ישמח לתת לכם שירות והכוונה למוצר החיסכון המתאים ביותר עבורכם.

מחשבון מס ריאלי ומס נומינלי

מחשבון מס ריאלי ומס נומינלי