Getting your Trinity Audio player ready...
|
כפל ביטוחי הוא ביטוי מפוצץ שרבים משתמשים בו ביומיום. בפועל, על פי החוק הוא מתעסק במצבים מאוד ספציפיים בהם קיים למבוטח ביטוחים זהים אותם אינו יכול למצות. מאמר זה נעשה במטרה להסביר אחת ולתמיד מהו הכפל הביטוחי, מהם סוגי הביטוחים בהם קיים כפל ביטוחי ומה ההטבות שיצאו לכם מלהחזיק בכפל ביטוחי.
מהו כפל ביטוחי?
כפל ביטוחים מתרחש כאשר למבוטח קיימות שתי פוליסות ביטוח או יותר, שמכסות את אותו הסיכון או חלקים חופפים ממנו. למרות שלכאורה נראה שמדובר בהגנה כפולה – בפועל, ברוב המקרים לא ניתן לקבל כפל פיצוי, כך שהמבוטח משלם פעמיים על כיסוי אחד. החוק במקרה זה, אוסר מכירת ביטוח בכפל. ולכן, כאשר אתם רוכשים ביטוח כלשהו, יש לבדוק את הכיסויים הביטוחיים הקיימים בכדי למנוע כפילות.
מהם הסיכונים והחסרונות של כפילות בביטוחים?
הוצאה מיותרת
תשלום כפול עבור אותו כיסוי הוא ללא ספק הוצאה כלכלית מיותרת שכדאי להימנע ממנה. אם אין צורך אמיתי בביטוח כפול, אזי מדובר בהוצאה שחשוב להימנע ממנה.
בלבול בקרב המבוטח
קושי להבין מה כל פוליסה מכסה. לעיתים, כאשר רוכשים כפל ביטוחי נוצר מצב של חוסר סדר המקשה מאוד להבין מה הייתה מטרת הכפל וקשה מאוד לוודא שאין חפיפה אמיתית. לדוגמא: מצב בו מבוטח רכש 2-3 ביטוחי חיים מחברות שונות. ייתכן כי במועד הרכישה של הביטוח התכוון שביטוח אחד יהיה עבור ילדיו אם חלילה ילך לעולמו. ואילו יתר הביטוחים עבור כיסוי הלוואות והתחייבויות. לעיתים בכלל מדובר בביטוחי חיים המיועדים לאנשים שונים כמו לילדים מנישואין ראשונים ולמשפחה מנישואין שניים.
עיכוב בקבלת פיצוי
כאשר קיימות שתי פוליסות, החברות עשויות להטיל את האחריות אחת על השנייה. כאשר מדובר בכפל ביטוחי, המבטחת דורשת אישורי תשלום ממבטחות נגדיות ואלו מקזזות את ההוצאה ביניהן.
אי-כדאיות כלכלית
שילוב כיסויים כפולים לרוב לא מזכה בכפל פיצוי. נהפוך הוא, הדבר רק יקשה עליכם בקבלת הפיצוי הקבוע. הדבר יביא למצב בו תדרוש המבטחת אישורי תשלום מחברות אחרות לצורך קיזוז על אף התשלום הכפול של המבוטח.
כיסוי עודף
אם למבוטח קיים כיסוי ביטוחי זהה בשתי פוליסות שונות, ולעיתים אף יותר, ייתכן מצב בו המבוטח נמצא בכיסוי עודף יתר על המידה, ובמועד התביעה חלילה לא יוכל לקבל את מלוא הפיצוי.
דוגמה: ניקח אדם המכניס כ10,000 ₪ ברוטו מידי חודש. אותו אדם עמית בקרן פנסיה ע"י המעסיק המפריש לו מידי חודש בחודשו. במקביל הוא משלם באופן פרטי על ביטוח אובדן כושר עבודה באופן עצמאי ע"ס 10,000 ₪. במקרה בו יאבד אותו אדם את כושר עבודתו, אותו אדם לא יוכל להגיש תביעה גם לקרן הפנסיה וגם לאובדן כושר העבודה.

מהם היתרונות של הכפל הביטוחי?
נכון, להחזיק בכפל ביטוחי הוא גרוע, אך עומד מאחוריו מעשה הגיוני וישנן כמה סיבות לכזה-
מזעור נזקים
שמטרתו היא למזער את הנזק הכלכלי שיכול להיגרם כתוצאה מאירוע ביטוחי ובמקביל למזער את התלות בגורם משלם יחיד. מצב של כפל ביטוחי כזה חייב להיות מאופיין נכון על אחת כמה וכמה כאשר מדובר באנשים הנמצאים בסיכון גבוה.
הקטנת התלות
רכישת כפל ביטוחי כהגדרתו, יכולה להיעשות לא רק במטרה למזער את הנזקים שבמקרה ביטוחי, אלא יכולה גם להקטין את התלות שלנו במבטח אחד. נניח שאדם מבוטח ב2 חברות ביטוח למקרה אובדן כושר עבודה. אם הכיסוי הביטוחי הוא מעבר להכנסתו, אזי הוא לא יוכל למצות את הפיצוי עד תום. אך אם הרכישה נעשתה בצורה מושכלת, והכיסוי הביטוחי מותאם לצרכים, אזי במקרה ביטוח לא נהיה תלויים בגוף אחד שיאשר את התביעה וישלם אותה.
לדוגמא:
ניקח אדם שכיר ששכרו 60,000 ₪ והוא עובד כמנופאי בנמל. שכרו המבוטח של אותו אדם הוא עבור רכיבי היסוד ולרוב קיים פער גדול מאוד בין השכר המבוטח בקרן הפנסיה לבין השכר המשולם בתלוש השכר. לאותו אדם יהיה נכון לרכוש גם כיסוי למקרה אובדן כושר עבודה, על הפער שבין השכר המבוטח בקרן הפנסיה לבין השכר המשולם בתלוש. לעיתים נכון יהיה אף לפצל את הכיסוי בין כמה חברות. במצב מסוג זה, נראה בהר הביטוח תוצאה של כפל ביטוחי אך בדיקה מעמיקה תעלה כי הפיצוי במקרה אכ"ע יהיה בהתאם לנדרש ולא מעבר. הדבר נכון ודומה מאוד גם אצל ציבור העצמאיים או בעלי עסק.
סוגי כפילות
כפל ביטוחי, מוגדר כקיומו של ביטוח דומה או זהה עבור אותו מבוטח כאשר במקרה ביטוחי לא יוכל המבוטח לקבל את הפיצוי כולו ו/או חלקו. מכאן שאנחנו מבינים שישנם מצבים אשר נראים ככפל ביטוחי אך בפועל לא מדובר בכפל ביטוחי.
פוליסות ביטוח מסוג שיפוי
כאשר מדובר בפוליסות שכאלו, כאשר נראה כפילות בכיסויים, אזי ניתן לומר שמדובר בכפל ביטוחי. אך האם הדבר נכון תמיד? לא! ישנם מצבים בהם הכפילות הינה במתכוון, כפי שהדגמנו קודם לכן במקרה אובדן כושר עבודה. ישנם מצבים שהכפילות אינה במתכוון אך עדיין אינה מהווה כפל ביטוחי כמו לדוגמא כפל ביטוחי הבריאות. לכן, כל מקרה חייב להיבדק לגופו!
פוליסות מסוג פיצוי
כאשר מדובר בפוליסות מסוג זה, גם אם נראה כמה וכמה רכיבים זהים, והר הביטוח יתריע על כפילות ביטוחית, עדיין לא יהיה מדובר בכפל ביטוחי. ייתכן שהרכישה נעשתה במתכוון, לדוגמא אדם שמעוניין לרכוש כמה ביטוחי חיים! ובכל מקרה, במקרה ביטוחי, כלל חברות הביטוח יאלצו לשלם את הפיצוי האמור מבלי לקזז או לדחות בטענת קיום של כיסוי זהה.
הכפל הנפוץ ביותר בישראל
על פי משרד האוצר:
- כ־40% מהמבוטחים משלמים פעמיים ואפילו שלוש עבור אותו הכיסוי!
- הכפלים השכיחים ביותר: ביטוח חיים, תאונות אישיות, ניתוחים, ביטוחים סיעודיים ומחלות קשות.
- הכיסוי הכפול הנפוץ ביותר הוא כיסוי לניתוחים בביטוח הבריאות. כאשר הכפילות היא של שב"ן אל מול הביטוח הפרטי.
למה זה קורה?
הכפל הביטוחי יכול לקרות כאמור מהרבה סיבות, אבל עיקר הסיבות הן:
- חוסר ידע ומודעות – מבוטחים רבים אינם יודעים אילו פוליסות קיימות להם.
- הצטרפות דרך עבודה / קבוצה – פוליסות קבוצתיות שנוספו מבלי לבחון את הדברים. ייתכן שאף נבחנו והוחלט להותיר את הכפל. כמו לדוגמא כפל בביטוחי בריאות שמאוד נפוץ.
- מחשבה שגויה – אמונה כי כפל ביטוח מזכה בכפל פיצוי.
- כפל במתכוון – שכפי שהוסבר קודם לכן יכול להיעשות בכוונת תחילה.
איך מזהים כפל ביטוח?
את בחינת הכפל הביטוחי ניתן לעשות בכמה דרכים. רצוי לשלב בניהן בכדי לקבל את התוצאה המקסימלית והנכונה ביותר עבורכם.
- בדיקת "הר הביטוח" של משרד האוצר – אתר ממשלתי המציג את כל הביטוחים הקיימים לפי ת"ז.
- בדיקה בחברות הביטוח- בדיקה ישירות באזור האישי בחברות הביטוח והשוואת הכיסויים.
- פנייה לסוכן ביטוח מקצועי – שידע לפענח את פרטי הפוליסות ולזהות כפילויות. יאפיין את הצרכים שלכם נכון, יכין לכם דוח ברור וקריא של התיק הביטוחי שלכם ויבצע עבורכם את ההתאמות הנדרשות בתיק.
לסיכום,
כפל ביטוחים הוא תופעה רחבה ומשמעותית המשפיעה על מאות אלפי מבוטחים בישראל. במקרים רבים מדובר בתשלום מיותר, שמחייב בדיקה יסודית של כלל הפוליסות. בלא מעט פעמים הוא כפל ביטוחי נדרש והכרחי/ רצוי. בעזרת כלים מתקדמים כמו "הר הביטוח" או פנייה לסוכן ביטוח מוסמך, ניתן לעשות סדר בתיק הביטוחי, לחסוך כסף ולהתאים כיסוי אמיתי ומדויק לצרכים האישיים.
רוצים שנבדוק עבורכם את הכיסויים הביטוחיים ונאתר כפילויות מיותרות? השאירו פרטים לפגישת ייעוץ ללא עלות וללא התחייבות! ונבנה לכם תיק ביטוח חכם, מקיף, יעיל ומותאם אישית בדיוק לצרכים שלכם.
שאלות ותשובות על כפל ביטוחי
ישנן כמה דרכים לדעת אם יש כפל ביטוחי. הדרך הראשונית והבסיסית היא עיון בהר הביטוח. הדרך המעמיקה יותר היא צפייה בכלל המידע המופיע בפוליסה בכל אחת מחברות הביטוח בהן אתם מבוטחים. אך כמובן הדרך המומלצת ביותר היא להיפגש עם סוכן ביטוח מקצועי בעל רישיון מטעם משרד האוצר ורשות שוק ההון כדי שיבחן את הדברים לעומקם ויאפיין לכם את התיק הביטוחי בצורה נכונה.
הבדיקה היא יחסית פשוטה, אך מצריכה ידיעה של סוגי הפוליסות הקיימות. פוליסות מסוג פיצוי ופוליסות מסוג שיפוי. כאשר אתם יודעים להבחין בין השניים יהיה לכם קל מאוד לזהות האם מדובר בכפל ביטוחי כהגדרתו בחוק או שמא מדובר בכפל של פוליסות שמכולן תהיו זכאים לקבל פיצוי.
זו שאלה שעולה הרבה מאוד פעמים והתשובה אליה תמונה בסוג הפוליסה. ככל ומדובר בפוליסה מסוג פיצוי, אזי ניתן יהיה לקבל פיצוי מכל אחת מהפוליסות הקיימות. אך ככל ומדובר בפוליסות מסוג שיפוי, לא ניתן יהיה לקבל פיצוי כספי מכולם.
שאלה מעולה, שהרי לחלק מאוד גדול באוכלוסיה קיים ביטוח בריאות דרך מקום העבודה וחלקם אף מחזיקים בביטוח בריאות פרטי. התשובה כאן היא מאוד תלויה ומשתנה בין מקרה למקרה וההתייחסות חייבת להיות לכל מקרה לגופו. ישנם מצבים בהם ההמלצה היא לבטל את הכפילות וישנם מצבים בהם ההמלצה היא להחזיק את הכפל הביטוחי.
2 ביטוחי חיים הם אומנם כפילות למראית עין, ואפילו תראו התראה על כך בהר הביטוח. אך לא מדובר בכפל ביטוחי כהגדרתו כיוון ותוכלו לקבל את הפיצוי הכספי מכל אחת מהפוליסות חלילה במקרה פטירה.
הדבר מאוד תלוי. ישנם מצבים בהם חברת הביטוח נדרשת להחזיר את הכסף עבור החיוב הכפול ואם לא יעשו כן, הם צפויים לעונשים כבדים. אך לא תמיד הדבר נכון! כיוון ואם רכשתם ביטוח כפול באחריותכם לבטל את הכפילות ולוודא שהכפל הביטוחי סולק. אם חלילה היה קורה מקרה ביטוח והכפל היה קיים, חברת הביטוח הייתה צריכה לשלם את הפיצוי הנקוב כיוון והכיסוי בתוקף. לכן אם קיבלתם כיסוי, אתם תאלצו לשלם עליו.
זו שאלה שעולה לא מעט פעמים, והתשובה אליה היא חד משמעית, לא! ביטוח חיים הוא פיצוי חד פעמי (לפעמים גם חודשי) המשולם למוטבים במקרה פטירה. לעומתו ביטוח השארים בקרן הפנסיה הוא פיצוי חודשי שישולם לשארים במקרה פטירת המבוטח. יש שנוטים להתחשב בביטוח הקיים בקרן הפנסיה בעת רכישת ביטוח החיים לצורך הוזלת העלויות. אך שימו לב שלא תמיד הדבר הנכון ויש לבחון כל מקרה לגופו.
התשובה במקרה הזה היא אינה חד משמעית. היא יכולה להיות במקרים מסוימים ככפל ביטוחי ובמקרים אחרים לא תחשב ככפל. אם הכיסוי הביטוחי בקרן הפנסיה אינו מכסה את כל השכר, אזי קיומו של אובדן כושר עבודה פרטי על הפער אינה מהווה כפל ביטוחי. לעומת זאת אם השכר כולו מבוטח בפנסיה, אזי במקרה של אכ"ע לא ניתן יהיה לקבל פיצוי מלא מקרן הפנסיה וגם מהביטוח הפרטי.
הזכות לבחור, זו התשובה הנכונה. שירותי בריאות נוספים בקופת החולים אומנם מעניקים שלל כיסויים רפואיים, אך בעת מקרה ביטוחי, מטבע הדברים נרצה לעבור את ההליך אצל הרופא הטוב ביותר, בזמן המהיר ביותר ובבית החולים הטוב ביותר, דבר שלא תמיד קיים בשרותי הבריאות הנוספים. לעומת זאת בביוח בריאות פרטי תוכלו לבחור את המנתח, בית החולים ואף לעבור את הפרוצדורה במהירות וללא המתנה בעומס של הרפואה הציבורית.
מבחינת החוק, הכפל בין ביטוח הבריאות הפרטי לבין השב"ן קיים ברכיב הניתוחים מהשקל הראשון ולשם כך הייתה רפורמה ב2023 לפיה כלל המבוטחים הועברו באופן גורם לכיסוי ניתוחים משלים שב"ן וכך לא תהיה כפילות מול שירותי הרפואה הציבורית.
קיומם של 2 פוליסות מחלות קשות אינו מהווה כפל ביטוחי כהגדרתו. כיוון וחלילה במקרה גילוי מחלה, ניתן יהיה לתבוע את 2 הפוליסות ולקבל פיצוי משניהן. אם לא התכוונתם להחזיק ב2 פוליסות ביטוח מחלות קשות, אזי כדאי לבטל אחת מהן. שימו לב שלא תוכלו לקבל החזר כספי בגין תקופת הכפילות הביטוחית