Getting your Trinity Audio player ready...
|
שוק ההון מטבעו תנודתי מאוד, יש בו עליות, אך גם ירידות. כל משקיע, ותיק או מתחיל, יתקל במהלך דרכו בירידות בשוק. זה טבעי, זה קורה, והשאלה החשובה באמת היא: איך מגיבים נכון? במאמר הזה נבין מהן הדרכים להתמודד עם ירידות בשוק ההון, מה לא כדאי לעשות, ואילו פעולות יכולות לשמור על השקט הנפשי ועל התיק הפיננסי שלנו.
למה שוק ההון יורד מלכתחילה?
לירידות בשוק ההון יכולות להיות הרבה סיבות ולרוב צריך לזכור ששוק ההון מגיב לציפייה של המשקיעים, אך לא רק.
גורמים עיקריים לירידות בשוק
- גורמים כלכליים – שוק ההון יכול להגיב בירידות בעקבות עלייה באינפלציה, עליות בריבית, ואפילו האטה בצמיחה.
- אירועים גאופוליטיים – שוק ההון מגיב בירידות גם למלחמות, חוסר יציבות פוליטית ו/או אפילו החלטות ממשלתיות ומדיניות שעלולות להשפיע על המשק כולו, בדיוק כמו בהחלטת טראמפ על הטלת המכסים.
- לחץ פסיכולוגי של משקיעים – לעיתים ירידות נובעות מ"פאניקה" ולא ממצב כלכלי אמיתי, זוכרים שרשמנו שהשוק מגיב לציפייה? זה בדיוק המצב.
מה לא לעשות כשהשוק יורד
אל תפעל מתוך פחד
התגובה הרגשית הראשונית שלנו עלולה לרוץ ולמכור – אבל פעולה כזו מקבעת את ההפסד והופכת אותו לממשי. כשנכנסתם בהשקעה שלכם לשוק ההון, קבעתם לעצמכם מטרות לכסף, ייעוד לכסף ולפי אלו אפיינתם את אופן ההשקעה שלכם ורמת הסיכון. מניח שמי שנכנס לרמת סיכון גבוה לקח בחשבון שעלולה להיות תנודתיות גבוהה וירידות הן חלק טבעי מהמסע, אבל המטרה הראשית הייתה לייצר תשואה גבוהה. אם אתם ממשמים את ההפסד ויוצאים בירידות, אתם עושים בדיוק הפוך מהמטרה שלכם! ומי שיוצא מהשוק בעת ירידות עלול לפספס את העליות שיבואו לאחר מכן.
אל תשנה את האסטרטגיה בפתאומיות
תיק השקעות צריך להיות בנוי עם תכנון מראש שמתחשב גם בזמני משבר. שינוי אסטרטגיה בזמן לחץ יכול להוביל לפעולות שגויות שלא משרתות את המטרות שלך שלשמם נכנסתם לעולם ההשקעות.

מה כן כדאי לעשות בתקופה של ירידות?
חיזוק החשיבה לטווח ארוך
חשוב להבין שהשקעה בשוק ההון היא לא השקעה קצרת טווח אלא השקעה לטווח ארוך. אם אתה משקיע לפנסיה או לטווח של 10–20 שנה – ירידות זמניות לא אמורות להדאיג אותך! שוק ההון עולה ויורד, ועולה ויורד וכך באופן תמידי. אך כאשר אנו נבחן את ההשקעה על פני טווח זמן ארוך, אנחנו נמצא כי שוק ההון נמצא בעלייה!
בחינה מחודשת של רמת הסיכון
ירידות הן זמן מצוין לבדוק את הדברים. השאלות שאנחנו צריכים לשאול את עצמנו הם- "האם אני מרגיש בנוח עם התנודתיות בתיק שלי?", "האם הירידות בתיק עלולות לגרום לי נזק כלכלי ופגיעה ברמת החיים?", "האם התנודתיות הגבוהה מדירה שינה מעייני?" אלו ועוד רבות אחרות הן שאלות שחשוב שנשאל את עצמנו כדי להבין מהי החשיבות של אותה השקעה עבורנו, עד כמה אותה השקעה משמעותית ועלולה לפגוע ברמת החיים שלנו, ומהי היכולת שלנו לספוג מבחינה נפשית תנודתיות גבוהה.
השקעה הדרגתית
במקום להשקיע סכום גדול בפעם אחת, אפשר לפרוס אותו להשקעות קטנות קבועות – וכך לנצל ירידות מחיר. ההיגיון בעולם ההשקעות והמסחר בכלל, הוא לקנות בזול ולמכור ברווח. כאשר אנחנו נכנסים להשקעה כשהיא בשיאה, אנחנו עלולים למצוא את עצמנו עם הפסדים בטווח זמן הקרוב ו/או תשואה נמוכה. אך כאשר אנחנו משקיעים כאשר המחיר נמוך אנחנו מגדילים את פוטנציאל הרווח שלנו. כאן בעצם הדבר עובד בניגוד להיגיון האנושי, שהרי מרבית האנשים בעת ירידות בורחים!
זכרו שלברון פיליפ דה רוטשילד אמר בעבר "כשהדם זורם ברחובות – זה הזמן לקנות מניות"
גיוון בתיק ההשקעות
כשאתם בונים את תיק ההשקעות שלכם חשוב לייצר בו גיוון על מנת להיחשף לסקטורים רבים ככל האפשר, למדינות רבות ולא רק למשק אחד ומדינה בודדת. תיק מגוון (מניות, אג"ח, נדל"ן, מט"ח וכו') לרוב יהיה עמיד יותר לירידות חדות במגזר מסוים.
היוועצו עם בעל מקצוע
כמו שאתה לא מטפל בשיניים לבד – כך גם לא כדאי לקבל החלטות פיננסיות גדולות מבלי להתייעץ עם איש מקצוע שמכיר את התמונה הרחבה. אנו מזמינים אתכם במיוחד בתקופה הזו, לפנות אלינו לפגישה מקצועית בה נבחן את התמונה המלאה בתיק ההשקעות שלכם ונבנה לכם תיק השקעות יציב שיניב לכם תשואה לאורך זמן.
ירידות בשוק כהזדמנות
בהיסטוריה של שוק ההון, כמעט כל תקופה של ירידות – לוותה בהמשך בתקופה של עליות. משקיעים סבלניים, שהמשיכו להשקיע וראו את התמונה הרחבה, נהנו מעלייה בערך התיק לאורך זמן. לרוב דווקא המשבר של אחדים הוא ההזדמנות לאחרים, נצלו את ההזדמנות.
וורן באפט אמר על שוק ההון כי הוא "כלי להעברת כסף מאנשים חסרי סבלנות לאנשים עם סבלנות"
סיכום
ירידות בשוק הן חלק בלתי נפרד מהשקעות. הן דורשות אורך רוח, סבלנות וחשיבה רציונלית. אם תפעלו נכון – תוכלו לא רק לשרוד תקופות כאלה, אלא אף לצאת מהן מחוזקים. אל תתנו לפחד להוביל אתכם – פעלו על פי תכנון, ועשו שימוש בעקרונות השקעה בריאים.
שאלות ותשובות נפוצות
קודם כל – לא להילחץ. זה הזמן לבחון את רמת הסיכון, להתייעץ עם איש מקצוע, ולזכור שמדובר בהשקעה לטווח ארוך. כשנכנסתם בהשקעה שלכם לשוק ההון, קבעתם לעצמכם מטרות לכסף, ייעוד לכסף ולפי אלו אפיינתם את אופן ההשקעה שלכם ורמת הסיכון. מניח שמי שנכנס לרמת סיכון גבוה לקח בחשבון שעלולה להיות תנודתיות גבוהה וירידות הן חלק טבעי מהמסע, אבל המטרה הראשית הייתה לייצר תשואה גבוהה. אם אתם ממשמים את ההפסד ויוצאים בירידות, אתם עושים בדיוק הפוך מהמטרה שלכם!
ההפך הוא הנכון! ירידות הן הזדמנות לרכוש נכסים במחירים נמוכים יותר. מי שממשיך להפקיד דווקא נהנה מהמומנטום העתידי של השוק.
תלוי בגיל, ביעדי ההשקעה ובסיבולת האישית להכיל תנודתיות גבוהה. אם תיק ההשקעות נבנה נכון – אין צורך למהר לשנות מסלול בכל ירידה. נהפוך הוא, שינוי בזמן ירידות רק מקבע את ההפסד והופך אותו לממשי.
אם אתם צפויים לצאת לפנסיה בטווח זמן הקצר – אזי התשובה היא כן, עשויה להיות תנודתיות גבוהה שיכולה להביא לפגיעה בפנסיה ובקצבה הצפויה. אבל בטווח הארוך – הפנסיה מתוכננת להתמודד גם עם ירידות, ולכן אין צורך בפאניקה, תתכן ירידה אך הסבירות לירידה בהשקעה שטווח הזמן שלה ארוך היא נמוכה מאוד.